Nieuws

Ambulancezorg Limburg koploper in het aantal inclusies voor onderzoek naar preklinische behandeling bij acuut hartinfarct

Ambulancezorg Limburg neemt deel aan een groot internationaal onderzoek naar de behandeling van patiënten die geconfronteerd worden met een acuut hartinfarct. Bij een hartinfarct is het belangrijk om de patiënt zo snel mogelijk te behandelen door het stolsel op te lossen of te verwijderen om de doorbloeding van het hart te verbeteren. Hoe sneller dit gebeurt, hoe beperkter de schade aan het hart zal zijn.

Toediening bloedverdunnende medicijnen
Momenteel is het in Nederland gebruikelijk dat al tijdens de ambulancerit bloedverdunnende medicijnen worden toegediend. In het huidige onderzoek, de CeleBrate Trial, wordt het nieuwe medicijn ‘zalunfiban’ getest. Dit medicijn zorgt er onder andere voor dat de bloedplaatjes geremd worden en kan eenvoudig worden toegediend met een kleine injectie onder de huid. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het middel snel en effectief werkt. Binnen 15 minuten is de optimale hoeveelheid van de werkzame stof in het bloed aanwezig, terwijl dit bij de huidige medicatie een stuk langer duurt.

Grote bijdrage Ambulancezorg Limburg
Binnen dit veelbelovende onderzoek neemt Ambulancezorg Limburg internationaal een leidende positie in met bijna 300 patiënten die hebben deelgenomen. Een opmerkelijke bijdrage aan het totaal van 1028  patiënten. Dit was de  reden voor de Amerikaanse professor Coller van Rockefeller University en tevens de uitvinder van zalunfiban, om samen met een delegatie van Diagram Research afgelopen donderdag een bezoek te brengen aan Ambulancezorg Limburg. Anthony van Beurden, studiecoördinator van het CeleBrate onderzoek binnen Ambulancezorg Limburg: “Het was een hele eer voor ons om professor Coller te mogen ontvangen. Hij is wereldwijd één van de grootste namen op het gebied van onderzoek naar bloedplaatjes. De professor sprak uitgebreid over de ontwikkeling van zalunfiban en wat eraan voorafgaat voordat een nieuw medicijn daadwerkelijk onderzocht kan worden. Daarnaast  was hij erg dankbaar en onder de indruk van de grote inzet van alle ambulancemedewerkers voor de fantastische resultaten binnen Ambulancezorg Limburg. Na een bezoek aan het dienstencentrum in Ittervoort werd nog de ambulancepost in Maastricht bezocht waar het gezelschap een goede indruk heeft gekregen van hoe wij het onderzoek in de praktijk uitvoeren.”

Deelname onderzoek
Dit onderzoek voldoet aan alle strenge wet- en regelgeving. Wanneer een patiënt in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek, wordt vooraf toestemming gevraagd. Deelname is altijd vrijwillig. Of de patiënt daadwerkelijk het medicijn krijgt toegediend of een placebo is op dat moment niet bekend. Wanneer in totaal 2499 patiënten zijn geïncludeerd, wordt alle data geanalyseerd en worden de resultaten bekend gemaakt. Door deel te nemen aan deze studie draagt Ambulancezorg Limburg bij aan de wereldwijde verbetering van de behandeling bij patiënten met een acuut hartinfarct.